|
Vakuuttava puhuminenKuulijoille syntyy vaikutelma puhujasta vuorovaikutustilanteessa niistä ärsykkeistä, jotka lähtevät puhujasta; sanomasta (asia), yleisöstä ja kanavasta.
Kaikesta tästä luodaan mielikuva puhujan pätevyydestä. Jos kuulija kokee puhujan luotettavaksi, voi sanoma johtaa jopa asennemuutoksiin. Puhujan luotettavuutta selittävät sosiaalisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, mielenmaltti ja pätevyys. Jos haluaa lisätä omaa luotettavuuttaan, tulee kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:
Erityisesti asiapuheen muistettavuutta lisää, jos puhujalla on hyvät perustelut, hän konkretisoi sanomaansa havainnollisilla esimerkeillä, osaa kohdistaa puheensa niin, että kuulija kokee, että puhutaan juuri hänelle tai kykenee samastumaan esitykseen jollakin tavalla. Myös puhujan dynaamisuus on tärkeää; onhan kuulijan pysyttävä hereillä! Huolellinen puhetilanteeseen valmistautuminen auttaa, sillä asian hallinta lisää puhujan esiintymisvarmuutta. Puhujan on oltava rehellinen ja aito (erityisesti nämä seikat korostuvat suomalaisessa puhekulttuurissa). Itselleen ja asialleen uskollisena puhuja vakuuttaa ja vaikuttaa. Lue lisää:
|