Äänestys
Äänestysjärjestyksenä käytetään varsin usein kollegista (kollegiaalista) äänestysjärjestystä. Mukana ovat kaikki tehdyt (ja kannatetut) ehdotukset yht'aikaa. Siinä äänestetään siis vain kerran ja ehdotuksista/ehdokkaista enemmistön puolelleen saanut voittaa. Enemmistö saattaa olla äärimmäisen niukka, sen ei tarvitse siis olla yli 50 %. Kollegisen vaalitavan heikkoutena on se, että pieni enemmistö voi saada ehdotuksensa läpi, esim. vain yksi viidesosa äänestäjistä on voittaneen ehdotuksen/ehdokkaan kannalla. Siksi asioista äänestettäessä on parempi käyttää parlamentaarista (yksityiskohtaista) äänestysjärjestystä ja henkilövaaleissa suhteellista vaalitapaa.
Parlamentaarinen äänestysjärjestys on äänestyssarja, jossa kerrallaan on vain kaksi ehdotusta vastakkain. Näin voittanut ehdotus saa yli 50 % äänistä. Suhteellisessa vaalitavassa taas useampia henkilöitä samanaikaisesti valittaessa vaalilippuun kirjoitetaan henkilöt siinä järjestyksessä kuin heidän toivotaan tulevan valituiksi. Lopputulos kuvastaa varsin tarkkaan enemmistön mielipidettä. Suhteellisessa vaalissa henkilöt tulevat valituiksi vertauslukujensa osoittamassa järjestyksessä.
Puheenjohtajan vaikeimpia tehtäviä on äänestysjärjestyksen laatiminen. Sen vuoksi hänen on syytä kirjoittaa ns. kokouspuheenjohtajan muistioon kaikki puheenvuoropyynnöt, ehdotukset, ehdotuksen sisältö ja kannatus sekä ehdotuslaji. Yksityiskohtaista parlamentaarista äänestysjärjestystä laatiessaan pj. tarkistaa aina ensin onko kannatettua lykkäysehdotusta, onko kannatettua hylkäys- tai pöydällepanoehdotusta, mikä on pääehdotuksesta (hallituksen ehdotuksesta) kauimpana oleva ehdotus, mikä seuraavaksi kauimpana jne. Sen jälkeen hän äänestyttää mahdollisesta lykkäysehdotuksesta ensin, eli:
- Lykätään vs. Päätetään nyt
- Pääehdotuksesta kauinpana oleva vs. Pääehdotuksesta toiseksi kauinpana oleva
- Edellisen voittanut vs. Pääehdotuksesta seur. kauinpana oleva ehdotus
Näin jatketaan kunnes kaikista muista paitsi pää- ja hylkäysehdotuksesta on äänestetty, sen jälkeen:
- Edellisen voittanut vs. pääehdotus
- Edellisen voittanut vs. mahdollinen hylkäysehdotus
Jos lykkäys voittaa ensimmäisessä äänestyksessä, päättyy äänestys siihen. Yksityiskohtainen parlamentaarinen äänestysjärjestys on valtiollisessa ja kunnallisessa päätöksenteossa pakollinen.
Alkuun | Teoria | Alkutoimet | Ilmoitusasiat | Päätosasiat | Päättäminen |
|