Päätösasiat

Sitten ovat vuorossa varsinaiset päätösasiat, joiden vuoksi kokoukseen on saavuttu. Ne on puheenjohtajan aina vietävä lävitse seuraavan asian käsittelyn kaavan avulla:

  1. Asian esittely
  2. Keskustelun avaaminen
  3. Keskustelu
  4. Keskustelun päättäminen [x]
  5. Ehdotusten toteaminen ja tarkistaminen [x]
  6. Äänestysjärjestyksen (esim. kolleginen, yksityiskohtainen tai lyhyt äänestysjärjestys) laatiminen ja hyväksyminen [x]
  7. Äänestystavan (esim. kättennostoäänestys, suljettu tai avoin
  8. lippuäänestys jne.) sopiminen [x]
  9. Äänestys ja äänten lasku [x]
  10. Äänestystuloksen julistaminen (pj:n tehtävä) ja hyväksyminen [x]
  11. Päätös esillä olevasta asiasta [x]

Esityslistan jokaisen kohdan lopussa puheenjohtaja sanoo: "Kohta n:o x on loppuunkäsitelty". Tämä on siltä varalta, että se, joka haluaa ilmoittaa eriävän mielipiteensä tai vastalauseensa, ehtii tehdä sen ennen puheenvuoron loppuunnuijimista. Uuden kohdan yhteydessä puheenjohtaja sanoo: "Siirryn kohtaan n:o z."

Jos henkilöitä valittaessa joudutaan äänestämään, on kysymyksessä vaali. Asioista äänestettäessä toimenpiteen nimi on äänestys. Vaali on toimitettava salaisena ja suljettuna, mikäli yksikin kokouksen osanottaja niin vaatii. Äänestyksen saamiseksi salaiseksi ja suljetuksi lippuäänestykseksi täytyy enemmistön kokousväestä kannattaa tälläistä menettelyä.

Ehdotetut henkilöt pääsevät mukaan vaaliin, vaikkei kukaan olisi asianomaista kannattanutkaan. Asiaäänestyksissä mukaan pääsevät aina hallituksen valmistellut ehdotukset myös kannattamattomina sekä jäsenten tekemät kannatetut ehdotukset.

 


Alkuun | Teoria | Alkutoimet | Ilmoitusasiat | Päätösasiat | Päättäminen |